Play Open
kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info
cropped-kak-dainfo-high-resolution-logo-transparent.png
Как да откажем цигарите?

Как да откажем цигарите?

Как да откажем цигарите?

Пушенето е сред най-актуалните навици в днешни дни. Въпреки, че познават вредите от него, за пушачите, особено върлите такива, спирането им не е никак лесен процес. За да откажем цигарите ни е нужно желание и воля, но понякога те се оказват недостатъчни и се налага да прибягваме до алтернативни методи.

Как ефикасно да откажем пушенето?

Спирането на пушенето е процес, който не може да се случи изведнъж. Въпреки че има хора, които рязко спират да пушат, впоследствие те се връщат към този навик. От друга страна, да откажем цигарите рязко не е толкова благоприятно и за организма ни, защото го подлагаме на стрес, особено, ако сме свикнали да приемаме огромни количества никотин. 

Според проучвания, постепенно да откажем цигарите би било много по-сполучливо и трайно, отколкото да ги спрем изведнъж. За трайно отказване от цигарите има и някои методи, които също могат да помогнат в борбата с тази зависимост:

  • прием на билкови добавки – пазарът разполага с множество такива, за които съществуват доказателства, че прекратяват никотиновата зависимост. Този тип билкови добавки може да са Женшен, който помага да се редуцират физическите и психологически симптоми докато се борим с тази зависимост, корен от валериан, Клозапин и други. Тъй като всеки организъм е различен, е добре преди прием на каквито и да е добавки да се консултираме с лекар или фармацевт, за да избегнем потенциални рискове;
  • използване на препарати – ако волята и мотивацията не ни помагат, фармацевтичните компании са измислили препарати, които да ни подпомогнат да откажем тютюнопушенето. Някои се предлагат с рецепта, а други – без. Препоръчителна е и консултация със здравен специалист, който да даде мнение до каква степен подобен вид продукти е подходящ за организма ни. Едни от най-популярните препарати са никотиновите заместители, които доставят количество никотин без да пушим. Предлагат се под формата на бонбони, сиропи, както и спрейове.

Все пак, това зависи от човека и неговите собствени предпочитания.

Каква е вредата от тютюнопушенето?

Тютюнопушенето е вреден навик, който има сериозни последици върху организма и здравето на човек. Някои от най-често срещаните негативни ефекти са:

  1. Поява на кашлица

В цигарите има висок процент съдържание на катран, никотин и въглероден оксид. Тези три вещества причиняват дразнене на гърлото, а попадайки в белите ни дробове, на определени апарати може да се види, че стесняват бронхите. Това предизвиква така наречената пушаческа кашлица.

  1. Болести на сърцето и съдовата система

При пушачите съществува по-сериозен риск от заболявания на сърцето и другите органи, ако не се откажат.

Въпреки че много хора са наясно с рисковете, отказването от този навик често се оказва труден процес. Независимо кой начин изберете, най-важното е да имате ясна цел и решимост да живеете здравословен живот без цигари.

Публикувано Лично развитие и хоби
Предишна
Всички публикации
Следваща

Напишете коментар

За сайта

kak-da.info е онлайн ресурс, който предоставя надеждна и практическа информация за различни аспекти от ежедневието. Нашата цел е да ви помогнем да намерите отговорите, от които се нуждаете, за да направите информирани и ефективни решения.

2024 Всички права запазени © kak-da.info