Play Open
kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info
cropped-kak-dainfo-high-resolution-logo-transparent.png
Как да почистим пералнята?

Как да почистим пералнята?

Как да почистим пералнята?

Пералнята е един от най-използваните електроуреди вкъщи, което е и причина понякога в нея да се натрупват различни замърсявания, мухъл, неприятна миризма или варовик. Това налага да търсим варианти, с които да я почистим.

Защо е важно редовното почистване на пералнята?

Най-важната причина е, за да може да използваме уреда възможно най-дълго. Всъщност, ако чистим пералнята си редовно, то ще избегнем натрупването на котлен камък, остатъци от препарати и друг вид мръсотия. С почистването ще си осигурим ефективно използване на уреда, без промяна в качеството на изпиране.

Друга причина е избягването на лоши миризми, за които отново са отговорни натрупаният котлен камък и мръсотия. Те се прехвърлят върху прането и оставят неприятни аромати по дрехите.

Ако не чистим пералните си често, то е възможно в нея да се развият бактерии, плесен и други микроорганизми. Те сериозно може да застрашат здравето ни, тъй като ще се прехвърлят върху дрехите, което може да доведе до нежелани алергични реакции и кожни възпаления.

С какво да почистим пералнята?

Съществуват множество методи, с които може да се почисти машината за пране. За да е ефективно, е добре като за начало да се прочетат инструкциите за употреба, в които биха могли да се намират указания за поддръжка на конкретния модел. 

В следващите редове ще прочетете някои съвети, с които лесно може да почистим машината за пране:

  • използване на препарати срещу варовик – те съществуват под различна форма – течни, прахообразни или като таблетки. Обикновено се поставят при праха за пране или в барабана. Ако използвате таблетки, то е добре да имате предвид, че пералната машина трябва да работи на най-дългата програма и най-високите градуси при почистване;
  • почистване на вътрешността – тук също биха могли да се използват таблетки, но съществуват и някои алтернативни методи, какъвто е приготвянето на паста от сода бикарбонат и вода. Пастата се нанася отвътре на пералнята, включително уплътненията и барабана на уреда. След 30 минути е необходимо да почистите пастата с помощта на влажна кърпа или гъба;
  • премахване на замърсяванията от филтъра и отводнителната помпа – колкото и невидими за очите да са тези две части, те са събирачи на мръсотия, защото по тях полепват частици от дрехи като мъх и други. Ако ги почиствате редовно, филтърът и помпата ще работят изправно. За да осигурите премахване на натрупаните боклуци, може да изключите пералнята от електрическата мрежа и да отворите капака на филтъра. След изваждането му, е редно добре и внимателно да отстраните натрупания боклук. Отводнителната помпа е добре да чистите, спазвайки инструкциите на производителя.

Ако почистваме редовно машината за пране, ще си осигурим чисти и свежи дрехи, без да са изложени на риск от бактерии или неприятни миризми, но и ще удължим живота на самата пералня.

Публикувано Домашен уют и поддръжка
Предишна
Всички публикации
Следваща

Напишете коментар

За сайта

kak-da.info е онлайн ресурс, който предоставя надеждна и практическа информация за различни аспекти от ежедневието. Нашата цел е да ви помогнем да намерите отговорите, от които се нуждаете, за да направите информирани и ефективни решения.

2024 Всички права запазени © kak-da.info