Play Open
kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info kak-da.info
cropped-kak-dainfo-high-resolution-logo-transparent.png
Как да спрем хълцането?

Как да спрем хълцането?

Как да спрем хълцането?

Хълцането е рефлекс на организма, който се проявява при дразнене на диафрагмата. Когато тя не е раздразнена, при поемане на въздух обикновено диафрагмата слиза надолу, а при издишането му се покачва нагоре. 

При наличие на дразнение обаче, този плосък мускул ни кара да поемем въздух рязко, който преминава през гърлото и кара гласните струни да се затворят. В резултат на това започваме да хълцаме, което пък от своя страна предизвиква желание да искаме да спрем възможно най-бързо. А чудили ли сте се защо хълцаме?

Причини, предизвикващи хълцане

То може да бъде забавно за някои хора, но съществува и обратната възможност – да се появи в най-неподходящия момент и да създаде дискомфорт за този, на когото се случва. Въпреки че в повечето случаи то не е продължително, всички се питаме какво ни кара да хълцаме и как да спрем? 

Ето някои от основните фактори, предизвикващи появата на рефлекса както при възрастните, така и при бебетата:

  • подуване на стомаха – то може да бъде причинено от преяждане, пийване на газирани и алкохолни напитки, както и внезапна промяна на телесната температура;
  • тютюнопушене и стрес – по своята същност, те са неблагоприятни за целия ни организъм, а сред вредите, които причиняват, е и хълцането;
  • подлагане на анестезия – упойките, които се използват по време на операции, също може да са причина да започнем да го правим, тъй като разтягат диафрагмалните нерви;
  • приемане на медикаменти – най-честите, предизвикващи рефлекса, са стероиди, барбитурати и транквиланти. Те стимулират рефлексната дъга, чрез което ни принуждават да хълцаме;
  • дразнене на тъпанчето – тъпанчевата мембрана е изключително чувствителна и при появата на дразнене за нея се задейства блуждаещия нерв, в резултат на което ни се случва това.

Срещат се и проявления на хронично хълцане, които са идиопатични. Това означава, че причините за появата не са установени.

Как да спрем хълцането?

Да спрем да хълцаме си пожелаваме не само, защото е досадно, но и в доста случаи се проявява в най-неподходящия момент. Ето няколко съвета относно това как да се отървем от хълцането:

  1. Хапване на бучка захар

Трябва да я оставим да се разтопи върху езика. Това ще ни помогне да престанем.

  1. Пиене на вода

Този метод е доказан и определено ни помага да спрем. Колкото по-студена е водата, толкова по-добре – тя стимулира блуждаещия нерв и процесът спира.

  1. Трик на Валсалва

Нужно е да издишаме докато стискаме носа си и държим устата си затворена. Това също ще ни помогне да спрем.

  1. Прием на лекарства

Ако не може да спрем посредством алтернативни на медицината методи, то е добре да потърсим медицинска помощ. Лекарите ще установят генералния проблем и ще изпишат лекарства против рефлекса, които ще ни помогнат.

Хълцането може да е преходно, което е най-често срещано и продължава от няколко секунди, до няколко минути. Наблюдават се хора, при които то продължава повече от два дни, като в такъв случай вече говорим за постоянно. 

В изключително редки случаи може да продължаваме да хълцаме повече от месец, като тогава е добре да потърсим лекарска помощ, чрез която да прекратим процеса.

Публикувано Здраве и благополучие
Предишна
Всички публикации
Следваща

Напишете коментар

За сайта

kak-da.info е онлайн ресурс, който предоставя надеждна и практическа информация за различни аспекти от ежедневието. Нашата цел е да ви помогнем да намерите отговорите, от които се нуждаете, за да направите информирани и ефективни решения.

2024 Всички права запазени © kak-da.info